
De ce se formeaza condensat pe ferestre
Foarte des sintem intrebati, de ce aburesc ferestrele ? sau de ce pling ferestrele ? Oamenii care se confrunta cu problema data, au un singur raspuns la aceasta intrebare: " Ferestrele sint de proasta calitate. Nu este totul atit de simplu, condensul este produsul interactiunii a 3 factori:
- temperatura in interiorul incaperii;
- temperatura afara;
- umeditatea aerului in interiorul incaperii.
Totul se intimpla in felul urmator: daca la dumneavoastra in incapere temperatura aerului este sub norma (mai putin de 20 grade) si umeditatea aerului este ridicata (mai mult de 5-60%) atunci, cind afara va fi frig (+5, -0, -5 si mai putin) ferestrele vor incepe a "asuda".
Se creaza conditii favorabile pentru crearea "punctului de roua". Un exemplu simplu, daca deschidem robinetul cu apa rece el indata va asuda deoarece devine rece iar umeditatea din aer deobicei cauta cele mai reci puncte pentru a se depune. Aproximativ dupa asa principiu se formeaza si condensatul pe ferestre. Conform standardelor de exploatare a ferestrelor, umeditatea aerului in incapere, nu trebuie sa depaseasca 50% +- 5%, iar temperatura aerului trebuie sa fie 20 grde +- 1 grad.
Din pacate in apartamente si case se intilnesc cele 2 probleme, sau aerul este prea umed 60-70-80% , sau aerul este prea uscat 20-30%. Cind aerul este uscat ferestrele practic nu aburesc deloc, iar cind este umed , ferestrele condenseaza chiar si cind afara nu este chiar frig.
Este foarte important sa mentionam si faptul ca atit umeditatea ridicata cit si cea scazuta, ambele se reflecta negativ asupra sanatatii omului.
Mai dorim sa mentionam si faptul ca de calitatea ferestrelor instalate depinde formarea condensatului intro oarecare masura dar nu intratit de mult cit s-au obisnuit a crede oamenii. Daca procurati o fereastra in care urmeaza a fi instalat un termopan in 2 rinduri de sticla dintre care una este Low-E, atunci la nivelul de umeditate de 50% si temperatura in interior de circa 20° fereastra va face condensat cind afara vor fi -20°. Dar fiti atenti, aceias fereastra poate aburi si la 0° in exterior daca in incapere avem o umeditate de peste 65%. Acest exemplu ne vorbeste despre faptul ca trebuie sa tinem sub control toti indicii din casa.
Ca ferestrele noastre sa nu faca condens, este necesar sa mentinem constanta temperatura in incapere. Umeditatea la fel trebuie mentinuta in limitele 50-55%. Cum sa facem acest lucru ? In rpimul rind trebuie sa avem in casa un Higrometru (dispozitiv micut, care arata si umeditatea si temperatura) sa mentinem temperatura aerului la 20° si umeditatea 50%. Daca umeditatea creste atunci trebuie de analizat toate cauzele ale umeditatii ridicate si sa le inlaturam. Cele mai deseori cauza ridicarii umeditatii este circulatia slaba a aerului in incapere, trebuie sa aerisim mai des si umeditatea va reveni la normal.
Ce sa facem daca aburesc ferestrele ? Urmarim datele higrometrului pe parcursul zilei, vedem in ce perioada a zilei se ridica umeditatea, de ce , cautam sursele de imbogatire a aerului cu vapori de apa. Daca ati depistat ca umeditatea este ridicata atunci trebuie de intreprins urmatoarele actiuni: sa aerisim mai des incaperile, sa instalam un dezumidificator, sa instalam dispozitive de aerisit in incaperile cu multe plante care necesita a fi udatae des si sa urmarim cum se schimba datele du pa luarea masurilor.
Daca temperatura in incaperea dumneavoastra este mai joasa de 20° atunci la fel, riscul formarii condensatului creste. Avind in vedere preturile actuale la gaze, cit de straniu nu ar suna dar trebuie sa pastram temperatura in incapere constanta. Daca intentionat nu ve-ti incalzi incaperea ca sa economisiti gaz, temperatura va scadea, peretii se vor raci si aerul se va imbogati cu vapori de apa care se va depune in primul rind pe ferestre.
Exista si alte cauze de formare a condensatului. De regula daca suprafata ferestrei din interiorul incaperii se incalzeste bine cu aerul cald care vine de la calorifer atunci fereastra nu va face condens. Dar sint cazuri cind oamenii aleg pervazuri late, care acopera in intregime caloriferul blocind accesul aerului cald spre suprafata ferestrei astfel in partea de jos formindu-se o zona rece care deobicei condenseaza.
Inca o cauza a formarii condensului este si instalarea incorecta a ferestrei. Daca fereastra este prea tare scoasa in afara , chiar la muchia peretelui exterior sau adincita doar un pic, fereastra este expusa direct curentilor reci de aer si de ger, astfel rama ferestrei se raceste foarte tare si aceasta temperatura se transmite pe sticla, sticla se raceste si incepe a face condens. Conform manualului de montaj, ferestrele trebuie instalate la mijlocul peretelui.
Concluzia ? Avem temperatura interioara, avem umeditatea in incapere si particularitatile de instalare. Daca aveti probleme cu condensul atunci trebuie sa verificati toate aceste momente enumarate. Doar intelegind originea problemei o sa puteti lupta cu ea. Speram ca articolul nostru va va fi de folos. Succese tuturor!
P.S. Multi oameni ne suna si ne spun : "asuda ferestrele, veniti si vedeti " In mod corect trebuie sa ne mutam la client pe o saptamina si sa urmarim cum se schimba microclima in casa, asta nu este posibil si deobicei propunem oamenilor sa citeasca informatiile oferite de noi ca sa inteleaga de sinestatator problema, asta le ajuta sa inteleaga mai bine daca in casa microclima e buna, sau cum se poate de inbunatatit. Cei care intseleg si isi dau interesul sint bravo, iar cei ce spun "voi sinteti specialisti, voi trebuie sa rezolvati, eu nu ma pricep" noi nu putem sai ajutam si deobicei ei dau peste alti "specialisti" care schimba totul in fereastra si la pret iesi ca o fereastra noua, iar condensatul cum era asa a ramas. Va indemnam pe toti sa intelegeti si sa va implicati, e casa dumneavoastra , doar de voi depinde cum va fi in interior. Toate bune !!!